En wat moet ik er tegen doen?
De meest voorkomende worm bij onze huisdieren is de spoelworm (Toxocara canis en Toxocara cati). Deze wormen leven in de dunne darm van uw huisdier en kunnen wel tot 18 cm lang wormen. Omdat volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting zitten en slechts zelden worden waargenomen in braaksel, zien wij nooit wormen bij ons huisdier. De eitjes van de spoelworm zijn enkel micromillimeters groot dus niet te zien met het blote oog. Het is dus logisch dat u nooit wormen ziet bij uw huisdier, maar uw dier kan wel degelijk een wormbesmetting hebben.
Pups en kittens worden met een spoelwormbesmetting geboren en moeten daar direct en met herhaling tegen behandeld worden. Ook volwassen dieren krijgen steeds opnieuw wormen door herbesmetting, maar vooral door de inwendige cyclus van de spoelworm. Wormen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. In het buitenland komen andere wormen voor dan in Nederland.
De ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren wil waarborgen. Zij geven specifieke richtlijnen voor ontwormingsadvies voor huisdieren. De ESCCAP adviseert op dit moment in Nederland om volwassen honden en katten minimaal 4x per jaar te ontwormen.
Wij hebben voor honden en katten een breed assortiment!
Advies ontwormingsschema ESCCAP
Pups: op de leeftijd van: 2, 4, 6 en 8 weken
Kittens: op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken; mits het minimale gewicht van 0,5 kilogram is behaald.
Daarna maandelijks tot een leeftijd van een half jaar
Moederdieren: tegelijk met de pups en de kittens
Volwassen honden en katten: minimaal 4x per jaar
Bron: www.esccap.eu